сряда, 17 декември 2014 г.

Псориазис. Видове псориазис

Псориазисът е едно от най-загадъчните и устойчиви заболявания. Той се характеризира със зачервени, възпалени участъци от кожата, покрита с дебели сребристи люспи. Най-честите засегнати места от псориазиса са лактите и коленете. Той често се появява на едно и също място от двете страни на тялото. Засегнатите области могат да варират от размер по-малък от 2 см в диаметър, до по-големи размери обхващащи цялата ръка,  тежките случаи до 70-80% от кожата. Може да засегне и ноктите на краката и ръцете. Той е непредсказуем и все още неизучено в дълбочина заболяване.
Псориазисът се характеризира  с кожни клетки, които се размножават 10 пъти по-бързо от нормалното. Нормално кожните клетки узряват за около месец. При псориазис този процес е ускорен до 3-4 дена.
Псориазисът може да започне на всякаква възраст. Той засяга около 2-3% от населението на земята.Той е автоимунно заболяване, строго индивидуално за всеки един човек.
Псориазисът може да бъде свързан с псориатичен артрит, което води до болка и подуване на ставите. Много хора с псориазис имат ставни възпаления, които събуждат симптомите на артрит. Статистиката показва че между 10-30% от хората страдащи от псориазис развиват и псориатичен артрит. В тези случаи е много важна навременната консултация с ревматолог или ортопед-изписват се витамини  , които отлагат процеса на заболяването /артрит/ във времето и болкоуспокояващи, съобразени със псориазиса.
Някои учени степенуват псориазиса като лек , умерен и тежък. През целия живот на болния има периоди на обостряне и периоди на успокоение, също и периоди на ремисия.
През Втората световна война по време на обсадата на Санкт Петербург са регистрирани десетки случаи на спонтанно излекуване на псориазис.Някои учени приписват този феномен на изключителното гладуване през този период от историята.
Има няколко вида псориазис и те се различават въз основа на мястото и вида на лезиите /възпаленията/, в 60-70% от случаите е придружен със сърбеж.
-Плакатен псориазис-или познат още като псориазис-вулгарис
-Пустуларен псориазис-засяга главно дланите и ходилата.
-Гутатен псориазис-на капчици.
-Псориазис в гънките или инвертен псориазис
-Еритродермичен псориазис