четвъртък, 22 януари 2015 г.

Полезни билки при псориазис

Коприва-задължителната билка при кожни заболявания
Ultrica Dioica

Тъй като повечето кожни заболявания като екзема, псориазис, някои видове дерматити имат вътрешен причинител, копривата се оказва много много ефективна. Тя е кръвопречистващо  и кръвообразуващо лечебно растение. Влияе добре на панкреатичната жлеза и намалява стойностите на кръвната захар. Също така лекува възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината.
Препоръчва се още при болки в черния дроб и жлъчката, също така и при заболявания на далака. Особено полезна е при белодробни и вирусни заболявания. За профилактика се пие всеки ден чай от коприва по една чаша. За лечение-три чаши на ден 7-10 дена, след това дозата пак се намалява на една чаша. За лечебна цел се използва цялото растение.

Начин на приготвяне:
В 500мл вода се слагат 2 супени лъжици коприва, вари се около 3-5 минути, прецежда се и се пие.



Невен
Calendula Officinalis

Невена в народната медицина намира приложение при лечение на следните заболявания:
-при стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни заболявания.
-язви, в следствие на разширени вени, склероза на кръвоносните съдове.
-при главоболие, болести на далака, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.
-при възпаление на лимфните пътища, рак на матката.
Невена помага за зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Има противовъзпалителен ефект и успокоява нервната система, действа противомикробно, понижава кръвното налягане и уравновесява сърдечния ритъм.
Начин на приготвяне:
Две супени лъжици невен се заливат с 500мл вряла вода. Оставя се да се накисне за около час. Прецежда се и се пие по 100мл 15-20 минути преди ядене. Препоръчителен дневен прием-4 пъти.
За външно приложение: невен смесен със свинска мас се използва за мазане на труднозарастващи рани, рани от изгаряния, обриви и рак на кожата.


Бял равнец
Achillea Milefolium

Белия равнец е кръвопречистваща билка и идеално средство за детоксикация на организма.
Народната медицина препоръчва чай от бял равнец при гръдна жаба, заболявания на костния мозък, чревни инфекции, за отстраняване на газове и спазми в стомаха; при киселини и кръвоизливи в стомаха и белите дробове.
Чай от бял равнец се използва и за лечение на чернодробни инфекции. Билката регулира менструационния цикъл, действа успокояващо при мигрена и има кръвосъсирваща функция. Използва се за понижаване на високата телесна температура.
Начин на приготвяне:
Една супена лъжица бял равнец се слага в 250мл вода. Кипва се и се оставя да се запари за около 2-3 минути. Прецежда се и се пие. Препоръчителен дневен прием 1-2 чаши на ден.

Все пак трябва да се внимава, тъй като високите дози могат да доведат  и световъртеж.  Противопоказна е при бременни и кърмачки. Когато се приема бял равнец като лечебно средство, по време на лечението не е желателно прекомерното излагане на слънчева светлина, тъй като билката може да провокира свръхчувствителност към светлината.


Змийско мляко
Chelidonium Majus


Преди да предприемете каквото и да е самолечение с тази билка, трябва да знаете , че е отровна особено ако се използва неправилно и в големи дози. Рецептите от народната медицина следва да се прилагат съвсем точно и да не се приема продължително време.
В народната медицина змийското мляко се използва за лечение на тумори на черния дроб, нередовен стомах, при астматични пристъпо, влияе благотворно на нервната система. Билката пречиства организма и се бори успешно с раковите клетки. Широко се използва при различни кожни болести. Може да се приема вътрешно и външно.
Начин на приготвяне:
Една равна чаена лъжичка се запарва с 250мл вода. Прецежда се и се пие ВЕДНЪЖ НА ДЕН!


Бяла върба
Salix Alba

Тя е идеално средство за намаляване на температурата и болката. Използва се за укрепване на организма и пречистване на кръвта. Препоръчва се при лечение на сърдечно-съдови заболявания, при простудни заболявания, придружени с висока температура, при ревматизъм и главоболие.
Има антисептично действие и се прилага външно при рани и язви.
В традиционната и нетрадиционната медицина се използва кората на дървото, която се събира рано на пролет. Дърветата трябва да са на възраст не повече от 4-5 години.
С тази билка следва да бъдете внимателни.
Понякога при по-големи количества може да предизвика, гадене, световъртеж, обрив. Не се препоръчва за бременни и кърмачки, също и на хора, които страдат от астма, диабет или бъбречни заболявания.
Ако имате алергия към аспирин или салицил, също не можете да пиете чай от бяла върбова кора.
Начин на приготвяне:
Две чаени лъжички сушена нарязана върбова кора се завират с 250мл вода. Кипва се и се оставя да се запари 2-3 мин.
Приема се не повече от две чаши на ден.